Over ons

Dag iedereen#

Wij, Greta en Jos, zijn kleinschalige tuiniers die verschillende teelten kweken om op die manier een grote variatie aan groenten en fruit aan te kunnen bieden.

We zaaien op verschillende momenten, waardoor we beter kunnen afstemmen op de vraag en op die manier zoveel mogelijk overschotten vermijden. De overschotten die er dan toch zijn, verwerken we zodat ze lang houdbaar zijn en worden allemaal gebruikt.

We onderhouden onze teelten door te maaien en hakken of wieden. We maken geen gebruik van sproeimiddelen. We gebruiken een systeem van teeltafwisseling zodat de bodem niet uitgeput raakt en waar nodig maken we gebruik van natuurlijke meststoffen en zeewierkalk om de bodem te voeden. We bieden onze producten aan in herbruikbare of recycleerbare verpakkingen (kartonnen bakjes en papieren zakken).

Mijn man is ook imker, hij laat de bijen thuis staan omdat dit voor de bijen minder stress tot gevolg heeft en ze dus minder kans maken op sterfte. We zijn dan ook zeker dat ze enkel de bloemen bezoeken in een straal van drie kilometer. We zaaien zelf bloemenweides voor de bijen en we nemen niet meer honing weg dan nodig. Daardoor hebben de bijen nog een overschot als ze in augustus stilaan stoppen met vliegen. Het is pas dan dat we beperkt suikerwater geven en ze behandelen tegen de Varroa zodat we zeker zijn dat de chemische werking weg is voordat de bijen terug beginnen te vliegen. We oogsten en slingeren de honig zelf en doen hem in glazen potten van 500 gr, deze potten nemen we terug en herbruiken we.